У березні в містах і районах області проведено 19 зустрічей з громадськістю. У форматі “круглих столів” землевласники мали змогу представити свою позицію щодо проекту Закону України “Про ринок земель”. Всього у заходах взяли участь близько тисячі фермерів, селян, керівників агропідприємств з 13 районів та міст.
Перед працівниками сфери Держкомзему та керівниками райдержадміністрацій поставлено низку питань. Так, людей турбувала проблема створення робочих місць сільськогосподарських працівників після прийняття закону про ринок земель.
Цікавили питання державної реєстрації земельних ділянок та прав на них. Розглянуто також процедуру оформлення та видачі державних актів на право власності на земельні ділянки. Йшлося і про труднощі встановлення справедливої ціни за землю.
Жвавий інтерес викликало розроблення проектів землеустрою щодо еколого-економічних сівозмін. Всі питання отримали фахові коментарі експертів-землевпорядників. Вони також роз’яснили окремі моменти укладання договорів оренди. Зокрема, щодо використання землі місцевих рад та стану оплати за їх оренду.
Учасники зборів запропонували підвищення відсоткову ставку розміру орендної плати за земельну ділянку згідно з договором оренди.
Всього з початку року проведено вже 56 таких зустрічей. Їх проведення планується і в подальшому, з метою ширшого охоплення і територіальних громад, і кожного землевласника зокрема.