QR-код Інтернет-сайту веб-порталу Головного управління Держкомзему у Миколаївській областіУ Миколаївській регіональній торгово-промисловій палаті відбувся “круглий стіл”. Захід присвячено проблемам та перспективам аграрного сектора. В обговоренні взяли участь фермери, банкіри, вчені, можновладці та юристи. Що робити українським та миколаївським, зокрема, фермерам, якщо наступного року почне вільно продаватися земля сіль­го­с­п­при­з­на­чен­ня, якщо буде підписано угоду про вступ до Зони вільної торгівлі з ЄС. Висновок учасників: вітчизняним аграріям потрібна перебудова.
На сьогодні в аграрному секторі панує хаос. Планування виробництва продукції немає на жодному з рівнів. Кожен фермер приймає рішення про те, що сіяти, наосліп.
Але не лише відсутність планування — головна проблема аграрного сектору. Це також і культура сільгоспвиробництва. Про це розповіла директор інституту інновацій та змісту аграрної політики Миколаївського державного аграрного університету Н. Сиренко. Із землі вичавлюються всі соки, до сільського господарства ставляться як до способу заробити якнайбільше коштів, а не забезпечити продовольчу безпеку країни, – вважає науковець.
Цю точку зору не поділяють банкіри та аграрії. Вони зауважили: всі працюють заради грошей. Інша справа, що далеко не всі ставляться до землі правильно. А це “неправильне” ставлення якраз і є наслідком того, що оброблювана земля — не їхня власність. “Доки земля не буде приватною, фермер у неї не вкладатиметься. Чужого ж бо не шкода”, – одностайні аграрії.
Президент РТПП С. Власенко підсумував: “Наразі ситуація з відсутністю ринку землі не дає змоги робити прогнози на розвиток сільського господарства. Вільний продаж сільськогосподарської землі та угода про ЗСТ з ЄС приведе до України європейського виробника. Зі своєю технікою, технологіями і “залізними” ринками збуту продукції у Європі. Лише тому, що українські аграрії здебільшого не зможуть виконувати вимоги ЄС щодо виробництва продукції. А це значить, що ціна української землі буде низька. Так що перспективи у наших фермерів такі. Або підвищувати рівень культури виробництва — з навчанням, підготовкою спеціалістів-фермерів, аби скласти конкуренцію європейським виробникам. Або займатися чимось іншим”.QR-код інформаційної картки Головного управління Держкомзему у Миколаївській області