У форматі “круглих столів” землевласники мали змогу представити свою позицію щодо проекту Закону України “Про ринок земель”. Всього у заходах взяли участь близько 900 фермерів, селян, керівників агропідприємств.
Селянами озвучено низку пропозицій. Зокрема, про те, що земельний банк повинен бути 100% державною установою. А розмір земель в приватній власності – не більше 100 га ріллі в однієї людини, українське громадянство якої становить не менше 3 років. Менш категоричним є пропозиція обмежити встановлену максимальну площу одному власнику та її родичам до 1000 га земель.
Пропонується надавати переваги молодим спеціалістам та особам, котрі господарюють на землі, при купівлі сільськогосподарських земель. Також, на думку селян, слід підвищити проценту ставку розміру орендної плати за земельну ділянку згідно з договором оренди.
Серед інших питань – порядок розроблення проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічного обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь; оформлення земельних ділянок.
Всього з початку року проведено вже 188 таких зустрічей. Їх проведення планується і в подальшому, з метою ширшого охоплення і територіальних громад, і кожного землевласника зокрема.