У форматі “круглих столів” землевласники мали змогу представити свою позицію щодо проекту Закону України “Про ринок земель”. Всього у заходах взяли участь близько тисячі фермерів, селян, керівників агропідприємств.
Серед озвучених селянами пропозицій – підвищення процентної ставки розміру орендної плати за земельну ділянку згідно з договором оренди, замовлення сільгосптоваровиробниками виготовлення проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь. Запропоновано зменшити площі земель, які можна купувати, а також дозволити відчуження земельних ділянок тільки державі, іншим суб’єктам заборонити відчужувати.
Перед працівниками сфери Держкомзему та керівниками райдержадміністрацій поставлено низку питань. Так, людей цікавили порядок укладання договорів оренди; права та обов’язки орендодавця та орендаря; встановлення (відновлення) меж земельної ділянки. Турбувало і питання оформлення договорів оренди земельних ділянок іноземними громадянами, оформлення пасовищ та документів для ведення особистого селянського господарства.
Розглянуто стан використання земель на території місцевих рад. В ході зустрічей обговорено хід виконання місцевих програм розвитку земельних відносин та їх фінансування.
Всього з початку року проведено вже 110 таких зустрічей. Їх проведення планується і в подальшому, з метою ширшого охоплення і територіальних громад, і кожного землевласника зокрема.