1 січня в Миколаєві вперше з 2000 р. вводять нову нормативну грошову оцінку землі. За оцінками фахівців столичного НДІ "Діпромісто", вона повинна складати 216,4 грн./кв. м замість нинішніх 136,1 грн./кв. м, а з урахуванням інфляції за 2009 р. – 229,2  грн./кв. м. Затвердити відповідну технічну документацію планується на найближчій сесії міськради.
Ціна миколаївських ділянок може змінюватись в залежності від їхнього місця розташування і наявності об’єктів інфраструктури. Територію обласного центру розділять на 90 економіко-планувальних зон (зараз їх 66), для кожної з яких встановлений свій коефіцієнт. Функціональні і локальні коефіцієнти залишаться попередніми.
Оскільки від нормативної грошової оцінки залежать ставки податку та орендної плати за наділи, то фінансове навантаження на місцевих бізнесменів збільшиться в середньому в 1,7 рази.
Наприклад, якщо за нинішній рік власник магазину, який розташований (одна сотка) по вулиці Радянській в центрі міста, повинен перерахувати в скарбницю за тимчасове користування комунальною землею 3,1 тис. грн., то в наступному його витрати за цією статтею збільшаться до 5,3 тис. грн. І це за умови, що орендна ставка залишиться незмінною – 3% (максимально допустима ставка – 12%).
Власникам заводу (вул. Новозаводська), територія якого становить 10 га, доведеться сплатити 12,5 тис. грн. проти теперішніх 7,4 тис. грн.
Міські можновладці впевнені, що орендарі не почнуть масово відмовлятися від ділянок або урізати їх розміри. "Податкове навантаження на миколаївських підприємців зросте не так вже й суттєво. Для порівняння: у Львові грошова оцінка збільшена втричі, у Запоріжжі – більш ніж у 2,2 рази, але ніяких істотних змін на ринку землі не відбулося", – зазначила начальник відділу землеустрою миколаївської мерії Вікторія Камозіна.

(За матеріалами Інтернет-видання "Новости-N")