На численні звернення власників земельних ділянок з питання щодо чинності державних актів на право власності на землю старого зразка (такі видавались до 2003 року), відділ Держкомзему у Новобузькому районі РОЗ’ЯСНЮЄ:
Законодавство НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ ОБОВ’ЯЗКОВОСТІ для громадян заміни державного акта на право власності на земельну ділянку старого зразка на державний акт нового зразка. Відповідно до пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 02.04.2002 року №449 (зі змінами) раніше видані державні акти на право власності на земельну ділянку ЗАЛИШАЮТЬСЯ ЧИННИМИ і підлягають заміні у разі ДОБРОВІЛЬНОГО звернення громадян.
Державні акти на землю старого зразка також посвідчують право власності на землю. НІХТО НЕ МОЖЕ БУТИ ПОЗБАВЛЕНИЙ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ЗЕМЛЮ НА ЦІЙ ПІДСТАВІ.
Єдине обмеження для власників державних актів старого зразка — це неможливість надати земельну ділянку в оренду іншій особі, оформити право спадщини на земельну ділянку, на яку видано такий державний акт та в разі прийняття Закону України «Про ринок земель» здійснювати цивільно-правові дії, наприклад: укладати договори дарування, купівлі-продажу, ренти, міни, довічного утримання. Адже за новими вимогами державний акт повинен містити кадастровий номер, який надають земельній ділянці за зверненням її власника.
Кадастровий номер земельної ділянки — це індивідуальний цифровий код (номер) земельної ділянки, що не повторюється на всій території України і присвоюється земельній ділянці під час проведення її державної реєстрації та зберігаються за нею протягом усього часу існування такої ділянки і обов’язково вказується в усіх документах, що посвідчують право громадянина володіти та розпоряджатися землею: договорах, витягах, свідоцтвах, повідомленнях і довідках.
В разі, якщо власник земельної ділянки ДОБРОВІЛЬНО вирішить присвоїти земельній ділянці кадастровий номер, необхідно звернутися до відділу Держкомзему у Новобузькому районі з відповідною заявою та замовити технічну документацію щодо відновлення меж земельної ділянки у землевпорядних організаціях, які мають ліцензії на проведення землевпорядних робіт.

(Газета "Вперед", 05.11.2011 р.)