QR-код Інтернет-сайту веб-порталу Головного управління Держкомзему у Миколаївській областіНаприкінці травня на радіоканалі “Миколаїв” відбулася “гаряча лінія”, основною темою якої стали очікувані результати від скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. У розмові взяла участь начальник відділу оцінки та ринку земель Головного управління Держкомзему у Миколаївській області Тетяна Касаткіна. Але жваве обговорення питання про скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в різних колах продовжується. Нерідко у цьому зв’язку переплутуються реальність і міфи.
На низку запитань, які цікавлять, зокрема, власників паїв та земельних ділянок сільськогосподарського призначення, знову дає відповідь ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖКОМЗЕМУ У МИКОЛАЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ:
– Чи може нашкодити право вільного продажу землі громадянам – власникам земельних ділянок?
– Вільне право розпоряджатися своєю власністю, зокрема землею, закріплено Конституцією України. Мораторій цього права позбавляє. Тож доречніше говорити, чим шкодить відсутність права вільно розпоряджатися власною землею. Так, близько 70% розпайованих земель в Україні перебуває у власності громадян пенсійного віку. Ці громадяни вже нині є потенційними учасниками ринку земель, але не можуть реалізувати цю можливість через мораторій.
– Часто застерігають: відміна мораторію призведе до того, що землю у селян просто скуплять за копійки…
– Ніхто не змушуватиме селянина продавати свою землю. Він і надалі користуватиметься нею. Тільки до варіантів “обробляти самому” та “здавати в оренду” додається ще й можливість продати свою ділянку.
– Чи відомо вже, якою буде процедура продажу землі сільськогосподарського призначення?
– При розгляді у Верховній Раді за основу буде взято законопроект “Про ринок землі”, розроблений за участю фахівців Державного агентства земельних ресурсів та Міністерства аграрної політики. Ним передбачено, що при бажанні продати свою земельну ділянку сільськогосподарського призначення громадянин повинен у першу чергу повідомити про це спеціалізовану державну установу, яка формуватиме Земельний фонд сільгосппризначення, власників суміжних земельних ділянок, місцеві органи влади та агроформування ринкового типу, які вже орендують землі у громадян-власників суміжних земельних ділянок. Ці категорії мають першочергове право на викуп землі. Якщо протягом місяця ніхто не зацікавився, то власник може продати землю, кому захоче.
– Що таке Земельний фонд?
– Проектом закону “Про ринок земель” передбачено створення спеціалізованої державної установи, яка розпоряджатиметься землями сільськогосподарського призначення державної власності. Така установа буде свого роду розпорядником та основним гравцем на ринку землі: викуповуватиме землю у громадян, розпоряджатиметься резервними землями, буде продавати їх, здавати в оренду. За підрахунками фахівців, при створенні такої спеціалізованої державної установи їй може бути передано близько 3 млн. га земель сільськогосподарського призначення. Йдеться про землі не передані у власність та користування, або чиї власники померли, а спадкоємці так і не оформили нотаріально права на ділянки, або про ті, які були розподілені на паї, але право власності на них так і не було оформлено.
– Отже, якщо людина після зняття мораторію вирішить продати свою ділянку, вона повинна буде попередити тих, хто має на купівлю першочергове право. А якщо всі вони захочуть її купити?
– Продавець буде сам обирати покупця. Головне, щоб не було порушено право першочергового викупу.
– Є побоювання, що нашу землю масово скуплять заможні іноземці, олігархи…
– Законопроектом передбачено, що землю мають право купити тільки громадяни України, і тільки фізичні особи, іноземні громадяни, юридичні особи – резиденти і нерезиденти України – не матимуть права купівлі землі. Ми розуміємо, що це не є добре для економіки, але вважаємо, що це правильний крок. До того ж, буде запроваджено обмеження щодо площі землі, яку може придбати громадянин.
– Чи можна буде здавати в оренду землю іноземцям?
– Так. Законопроектом передбачено, що і громадяни, і спеціалізована державна установа зможуть здавати в оренду свої землі іноземцям – як фізичним та юридичним особам, так і цілим державам.
– Як визначатиметься вартість землі?
– Законопроектом передбачено, що експертна вартість – землі визначатиметься в кожному випадку окремо, але не повинна бути нижчою за нормативну грошову оцінку. На даний час за нормативною грошовою оцінкою земель сільськогосподарського призначення в середньому по Україні вартість 1 гектара становить 10-12 тис. гривень. Проте Академія аграрних наук уже розробила нову методику оцінки.
Треба тільки провести дослідження в декількох регіонах України. Планується, що до кінця 2011 року нормативну оцінку буде збільшено удвічі.

(Газета “Вісник Первомайська”, 22.06.2011 р.)QR-код інформаційної картки Головного управління Держкомзему у Миколаївській області