На численні звернення від органів місцевого самовряду­вання надаємо роз’яснення стосовно можливості передачі в оренду невитребуваних зе­мельних часток (паїв) без про­ведення земельного аукціону.
Згідно з пунктом 16 розді­лу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України, громадянам-власникам зе­мельних часток (паїв) за їх ба­жанням виділяються в натурі (на місцевості) земельні ділян­ки з видачею державного акта на право власності.
Відповідно до статті 13 За­кону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сіль­ської, селищної, міської ради чи районної державної адмі­ністрації можуть передавати­ся в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земель­ну ділянку, про що зазначаєть­ся у договорі оренди земель­ної ділянки.
Пунктом 12 Порядку організації робіт та методики розпо­ділу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв), затвердженого постано­вою Кабінету Міністрів України від 5.06.03 № 899-ІV, нероз­поділені (невитребувані) зе­мельні ділянки передаються в розпорядження сільських, се­лищних, міських рад чи райдержадміністрацій з метою на­дання їх в оренду.
Невитребувані земельні частки (паї) належать до зе­мель приватної власності.
Статті 127 та 134 Земель­ного кодексу України не перед­бачають передачу юридичним та фізичним особам невитре­буваних земельних часток (паїв) у зв’язку з тим, що ці статті регулюють продаж земельних ділянок державної та комунальної власності та прав на них на конкурентних заса­дах.
Отже, виходячи з вищевикладеного, невитребувані зе­мельні частки (паї) надаються в оренду без проведення зе­мельного аукціону.

Відділ Держкомзему в Казанківському районі.

(Газета "Голос Казанківщини", 11.12.2010 р.)