Відповідно до Закону України "Про звернення громадян" громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов’язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.
У відділу Держкомзему затверджено графік особистого прийому громадян, який опубліковано в газеті "Маяк" та проводиться щовівторка і щочетверга. Спеціалістами відділу постійно здійснюється в повному обсязі кваліфікований та своєчасний розгляд звернень громадян. За результатами їх розгляду надаються відповіді заявникам у встановлений законом терміном.
За десять місяців 2010 року на особистому прийомі безпосередньо звернулося 117 громадян. Із загальної кількості звернень 59% – питання щодо роз’яснення земельного законодавства; 39% – надання та вилучення земельних ділянок; 2% – виділення земельних ділянок в натурі (на місцевості) у розмірі земельної частки (паю).
Особлива увага приділяється інвалідам, непрацездатним особам та особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, іншим особам, які потребують соціального захисту та підтримки.
На сьогоднішній день відділ продовжує працювати над вдосконаленням роботи із зверненням громадян відповідно до вимог чинного законодавства, здійснює відповідні заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення, всебічного розгляду питань, які порушуються громадянами.

В. Іванчук
начальник відділу Держкомзему в Миколаївському районі

(Газета "Маяк", 04.12.2010 р.)