Що робити, якщо державний акт на право власності на земельну ділянку втрачено або пошкоджено? І які треба документи, щоб його відновити?
При втраті або ж пошкодженні державного акта землевласник (землекористувач) може одержати новий державний акт. Для цього необхідно звернутися до відділу Держкомзему за місцем розташування ділянки з відповідною заявою (клопотанням), у якій зазначається: де, коли і за яких обставин втрачено (пошкоджено) державний акт.
До заяви додаються:
– копія такого державного акта (стосується випадків пошкодження державного акта);
– копія акта приймання-передавання межових знаків на зберігання;
– копія акта перенесення в натуру (на місцевість) меж охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель за їх наявності;
– копія документа, на підставі якого набуто право на землю (договір купівлі-продажу, дарування, міни, інші цивільно-правові угоди, свідоцтво про право на спадщину, рішення відповідних органів місцевого самоврядування чи виконавчої влади тощо).
У разі втрати державного акта землевласник (землекористувач) повинен розмістити відповідне повідомлення в місцевих друкованих засобах масової інформації. Якщо протягом місяця з дня публікації ніяких повідомлень щодо втраченого державного акта не надійшло, землевласнику (землекористувачу) видається новий державний акт.
Пошкоджені державні акти підлягають списанню і знищенню територіальними органами Держкомзему в порядку, встановленому Держкомземом відповідно до законодавства у сфері бухгалтерського обліку та обігу документів суворого обліку.
Крім того, в разі відсутності землевласника (землекористувача) копії акта приймання-передавання межових знаків на зберігання, копії акта перенесення в натуру (на місцевість) меж охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель (за наявності таких зон) та відсутності таких документів у територіальних органах Держкомзему, землевласнику (землекористувачу) для отримання державного акта необхідно замовити виготовлення нової документації із землеустрою у відповідній землевпорядній організації, яка має ліцензію.