Дуже часто трапляються випадки, коли власники земельних ділянок за різних обставин втрачають чи якимось чином пошкоджують державні акти на право власності на земельні ділянки, якими вони володіють, що приводить до неможливості у подальшому вчинення будь-яких цивільно-правових угод щодо належної їм земельної ділянки, будівництва споруд на земельній ділянці тощо.
Інструкцією про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, затвердженою наказом Держкомзему від 22.06.2009 №325, передбачені випадки видачі нового державного акта на право власності на земельну ділянку замість пошкодженого або втраченого.
При втраті або ж пошкодженні державного акта землевласник (землекористувач) може одержати новий державний акт. Для цього йому необхідно звернутися до управління Держкомзему в місті Первомайську з відповідною заявою (клопотанням), у якій зазначається: де, коли і за яких обставин втрачено (пошкоджено) державний акт.
До заяви також додаються:
– копія такого державного акта (стосується випадків пошкодження державного акта);
– копія акта приймання-передавання межових знаків на зберігання;
– копія акта перенесення в натуру (на місцевість) меж охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель за їх наявності;
– копія документа, на підставі якого набуто право на землю (договір купівлі-продажу, дарування, міни, інші цивільно-правові угоди, свідоцтво про право на спадщину, рішення відповідних органів місцевого самоврядування чи виконавчої влади тощо).
У разі втрати державного акта землевласник (землекористувач) повинен розмістити відповідне повідомлення в місцевих друкованих засобах масової інформації. Якщо протягом місяця з дня публікації ніяких повідомлень щодо втраченого державного акта не надійшло, землевласнику (землекористувачу) видається новий державний акт.
При цьому слід враховувати, що заповнення державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою покладається на державне підприємство "Центр державного земельного кадастру" та його структурні підрозділи, одним із яких є Миколаївська регіональна філія цього підприємства (пункт 2.9. Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право приватної власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, затвердженої наказом Держкомзему від 04.05.1999 року №42.
Миколаївська регіональна філія державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" забезпечує заповнення бланків державних актів і передає їх до управління Держкомзему в місті Первомайську для організації підписання.
Після підписання в установленому порядку, бланки державних актів направляються до Первомайського міськрайонного відділу Миколаївської регіональної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" для реєстрації та видачі землевласнику (землекористувачу).
Відповідно до розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених спільним наказом Держкомзему, Мінфін та Мінекономіки від 15.06.2001 р. №97/298/134, вартість робіт при втраті (пошкодженні) державного акта для фізичних і юридичних осіб становить 17 гривень.
Пошкоджені державні акти підлягають списанню і знищенню територіальними органами Держкомзему в порядку, встановленому Держкомземом відповідно до законодавства у сфері бухгалтерського обліку та обігу документів суворого обліку.
Крім того, необхідно зазначити, що в разі відсутності у землевласника (землекористувача) копій акта приймання-передавання межових знаків на зберігання, копії акта перенесення в натуру (на місцевість) меж охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель (за наявності таких зон) та відсутності таких документів у територіальних органах Держкомзему, землевласнику (землекористувачу) для отримання державного акта необхідно замовити виготовлення нової документації із землеустрою у відповідній землевпорядній організації, яка має ліцензію.

Управління Держкомзему в місті Первомайську

(Газета "ТВ Всесвіт", 21.10.2010 р.)