З цей період претензій фізичних та юридичних осіб до Головного управління не надходило. Головним управлінням позовні заяви до суду щодо відшкодування збитків також не подавалися.
Представниками відомства взято участь у розгляді 3 судових справ, з них 1-господарська та 2-адміністративні. Також взято участь у розгляді 3 судових справ за дорученням Держкомзему України.
Головним управлінням постійно здійснюється робота по наданню роз’яснень з питань застосування вимог земельного законодавства органам державної влади, місцевого самоврядування, юридичним та фізичним особам, правоохоронним органам. За перше півріччя було надано 362 роз’яснень та підготовлено 73 методичні рекомендації.
Юридичним відділом здійснено 1 перевірку роботи юридичної служби відділу Держкомзему у Жовтневому районі Миколаївської області. Вона відбулася в ході комплексної перевірки роботи всього відділу. За результатами перевірки складено довідку і направлено до правоохоронних органів.
Юридична служба бере участь у підготовці, укладанні та контролі за виконанням умов договорів з іншими суб’єктами господарювання. Юристи головного управління дають правову оцінку та візують проекти цих договорів. Всього за І півріччя 2012 перевірено та завізовано 4 договори.