Відповідно до норм ст. 121 Земельного кодексу, громадяни країни мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара.
На даний час до Відділу надходять звернення щодо оформлення спільної сумісної або спільної часткової власності на земельну ділянку. Земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток (спільна сумісна власність).
Земельна ділянка надається для обслуговування житлового будинку (цілого) всім співвласникам такого будинку, незалежно від їх кількості.
Однак, якщо адреса одна, а поділ житлового будинку іде на квартири – кв. 1 та кв. 2, або на відповідні частки – земельна ділянка передасться лише у спільну власність.
За відсутності згоди співвласника будинку (власника іншої квартири або частини житлового будинку) на приватизацію земельної ділянки окремо приватизувати частину земельної ділянки другим співвласником будинку неможливо.
У такому випадку, при наявності висновку БТІ про можливість виділення частини будинку в окреме домоволодіння, за певних умов (капітальна стіна між частинами будинку тощо) громадянин може звернутися до місцевої ради про його узаконення та присвоєння йому окремої адреси.
Окреме домоволодіння повинно мати окрему адресу.
Якщо будинок розділено на окремі домоволодіння, приватизація земельної ділянки здійснюється окремо для кожного з них.
Після цього громадянину (власнику домоволодіння) можна порушувати питання про приватизацію земельної ділянки вже як для окремого будинку.
В.В. Кифоренко, начальник відділу Держкомзему умісті Очаків Миколаївської області

(Газета "Очаків", 31.08.2012 р.)