З 1 січня 2012 року набуває чинності закон «Про Державний земельний кадастр». Закон прописує чітку та зрозумілу процедуру надання інформації, значно скорочує терміни її отримання та визначає їх.
Однією з основних форм надання інформації про земельну ділянку є витяг з Державного земельного кадастру. Витяг видаватимуть органи Держземагентства. Він може знадобитися, якщо потрібно, наприклад, довести потенційному покупцю ділянки своє право власності на неї. Витяг може затребувати нотаріус при оформлені купівлі-продажу ділянки.
Яку саме інформацію міститиме цей документ і який порядок його отримання?
Яку інформацію міститиме витяг?
Законом «Про державний земельний кадастр» визначено, що витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку містить усі відомості про неї, внесені до Поземельної книги, – дані про земельну ділянку, обмеження на її використання, суб’єктів прав на земельну ділянку та правовстановлюючі документи, дані про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, її цільове призначення, склад земельних угідь.
Хто, де, коли зможе отримати витяг?
Витяги з кадастру може отримати власник земельної ділянки. Або якщо документ потрібен для вчинення правочину (купівлі-продажу, оформлення спадщини), його зможе отримувати нотаріус.
Витяг можна отримати у будь-якому органі Держземагентства – незалежно від того, чи «прописана» ця ділянка в цьому районі або місті. Важливо: витяг видаватиметься заявнику в день надходження заяви. Потрібну інформацію можна буде отримати також у формі довідок, що містять узагальнену інформацію про землі, або викопіювань з кадастрової карти. Відповідно до Закону, такі документи повинні надаватися протягом 10 днів.
Скільки коштуватиме витяг?
Розмір плати за надання інформації визначено постановою КМУ № 835 від 1 серпня 2011 року.
Зокрема, за витяг з Поземельної книги треба буде заплатити 71 грн, за відомості з документації із землеустрою у паперовому вигляді від 59 до 107 грн та 20 грн – за документ в електронному вигляді.
Видача відомостей про межі земельної ділянки коштуватиме 20 грн, витяг з документації із землеустрою про вартість с/г угідь – 288 грн, витяг про грошову оцінку для суб’єктів господарювання -70 грн, для громадян – 32 грн, видача довідки про кількісні характеристики земельної ділянки, розподілення земель, між власниками і користувачами – 21 грн, видача довідки про 1 кв. метр земельної ділянки та 1 га с/г угідь, на які не оформлено право власності або користування – 30 грн.
Наприклад, громадянин хоче отримати витяг з Поземельної книги, із січня 2010 року події виглядатимуть так: він йде до відділу Держземагентства до державного реєстратора, пише заяву про надання йому витягу з Поземельної книги, сплачує за надання адмінпослуг на суму 71 грн, пред’являє квитанцію щодо послуги до держреєстратора та в той же день отримує витяг.
Для отримання відомостей реєстратору треба буде надати: заяву, квитанцію про оплату послуг за надання витягу з ДЗК, при потребі – документ, який підтверджує повноваження діяти від імені заявника. Заяву з документами можна буде подати особисто або ж надіслати поштою – цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення.
Потрібний витяг з ДЗК або вмотивовану відмову у його наданні реєстратор повинен видати не пізніше, ніж 10 робочих днів. В іншому випадку він нестиме адмінвідповідальність за порушення термінів – штраф у розмірі від 340 до 850 грн.
Отримувати витяги з Державного земельного кадастру за такою процедурою можна вже з січня 2012 року.