Доручення Голови Держземагентства України зобов’язує забезпечити реалізацію права на безоплатне одержання земельних ділянок у власність учасниками АТО із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування житлового будинку, індивідуального дачного будівництва тощо.
[від ред. – Про розміри таких ділянок зазначалося у статі Г.П. Леурди, військового комісару Очаківського РВК щодо третього етапу мобілізації та пільг для учасників АТО, опублікованій у попередньому номері нашої газети від 5.09.14 р.] Як можна отримати таку земельну ділянку?
Учасники АТО, зацікавлені в одержанні земельних ділянок у власність, подають до органів виконавчої влади або місцевого самоврядування за місцем знаходження ділянки (до сільських, селищних, міських рад — для отримання ділянок з земель комунальної власності; до райдержадміністрацій, – для отримання ділянок з земель державної власності, до органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин — для отримання земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів) такі документи: звернення, з зазначенням площі та цільового призначення; засвідчені належним чином копії паспорту та ідентифікаційного коду; документ, що підтверджує участь в АТО (посвідчення, довідка, наказ тощо); графічні матеріали, в яких находиться бажане місце розташування ділянки; копі довіреності (в разі подання звернення через уповноважену особу).
Якщо громадянин бажає отримати земельну ділянку для ведення фермерського господарства, крім вищезазначених документів, необхідно подати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої у аграрному навчальному закладі.
Розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки здійснюється на замовлення громадян суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін (список ліцензованих землевпорядних організацій можна знайти на інформаційному стенді управління Держземагентства в Очаківському районі).
Після розробки проект землеустрою узгоджується з місцевим управлінням земельних ресурсів.
Погоджений проект землеустрою надсилається відповідному органу виконавчої влади місцевого самоврядування (якому направлявся пакет документів для отримання ділянки), що протягом строку не більше ніж 2 тижні з дня отримання проекту (а якщо необхідно провести обов’язкову землевпорядну експертизу — після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення щодо затвердження проекту землеустрою переданої земельної ділянки у власність.

За інформацією управління Держзем­агентства в Очаківському районі

(Газета "Чорноморська зірка", 12.09.2014 р.)