Це передбачено угодою про вступ країни до Європейського союзу. Стейлан Фуйя, міністр сільського господарства Румунії, заявив, що перешкод для цього нововведення немає.
Він пояснив, що період, протягом якого іноземці будуть позбавлені права на покупку аграрних земель в Румунії, може бути продовжений. Однак це станеться лише у випадку, якщо будуть внесені зміни до договору про вступ до Євросоюзу. А це видається майже неможливим.
Раніше влада Бухареста заявляла про намір просити Європейську комісію подовжити термін дії обмежень іноземцям купувати румунську землю. Основний аргумент полягає в тому, що тутешні ціни в 3-7 разів нижче, ніж в інших європейських країнах.
За інформацією Міністерства сільського господарства, 8,5% сільгоспугідь в країні належить іноземцям. Вони оформляють угоди на компанії, зареєстровані в Румунії.
Саме дешевизна румунських земель приваблює зарубіжних покупців. Гектар землі в минулому році коштував у середньому 1972 євро. Для порівняння, в 2010 році середня ціна дорівнювала 1700 євро, в 2007 – 972 євро. Однак вартість значно відрізняється залежно від регіону і розміру ділянки.
Експерти прогнозують, що вартість сільськогосподарських угідь в Румунії зростатиме. Через три роки вона сягне 3000 євро/гектар.
Зараз у Румунії продається 500 тис. га землі. Однак більшість об’єктів мають невелику площу.