В країні набрала чинності відповідна поправка до Конституції. Згідно з нею іноземним громадянам заборонено купувати сільськогосподарські землі на території республіки. Заборонні заходи мали з 2003 року тимчасовий характер. Тепер вони отримали постійне закріплення. В угорському уряді поправка отримала статус “історичної”.
Обмеження спрямоване на захист земельних учасників сільськогосподарського призначення від конкурентів з боку Євросоюзу. Вони, користуючись субсидуванням і пільговим кредитуванням, могли б витісняти місцевих виробників.
Поправка ратифікована парламентом. За її підтримку висловилося переважна більшість депутатів законодавчих зборів. “Конституція буде охороняти землі Угорщини як національне надбання, нашу загальну спадщину. Вона захищатиме землю від місцевих та іноземних спекулянтів”, – заявили в міністерстві сільськогосподарського розвитку країни.
У постанові уряду зазначено, що поправка захистить фермерів від маніпулювання цінами на землю, що здатне привести до підриву виробництва.