Швидке завершення дії мораторію викликало велике занепокоєння як в уряді, так і в суспільстві. За продовження виступили болгарські фермери, а міністр сільського господарства країни направив офіційне прохання керівництва ЄС. Як наслідок, у болгарському парламенті вирішили, що заборона має діяти до 2020 року.38 голосів «проти», 171 – «за», 12 депутатів утрималися.
Дискусія з цього питання тривала близько п’яти годин. Основна причина, з якої планується продовжити заборону – дешевизна болгарської землі.
Іноземці як і раніше можуть купити земельну ділянку в Болгарії тільки на юридичну особу, зареєстровану в Болгарії.
Експерти відзначають, що в 2013 році попит на покупку ділянок землі під будівництво з боку іноземців збільшився. “Звичайно, готове житло, будинки і квартири, користуються більшою популярністю, тому що така угода набагато простіша. Близько 70% – це інтерес до квартир, а 30% – це земля з будинком або під будівництво. Побудувати житло в Болгарії буде помітно дешевше, ніж купити готове. Хороший будинок під ключ з високоякісних матеріалів з усім облаштуванням, озелененням території та навіть басейном, коштуватиме € 450 максимум € 500 за квадратний метр”.