Рішення, запропоноване коаліцією «Атака», підтримав 171 депутат. 38 осіб проголосували проти, і ще 12 утрималися. Дискусія з цього приводу тривала кілька місяців.
Заборона на купівлю землі громадянами інших країн ЄС мала бути скасована 1 січня 2014 року. Зняття цього обмеження було однією з умов, за якими Болгарія вступила в цю організацію в 2007 році.
Президент Болгарії Росен Плевнелієв критикує продовження мораторію: «Рішення, яке прийнято, є помилковим і створює негативний образ держави. Це відштовхне інвесторів. Розплачуватися за це будуть болгарські платники податків. За подібні рішення Євросоюз передбачив процедуру покарання. Непродуктивно і недобре, коли держава відмовляється від пріоритетів і підписів свого вищого органу, а саме парламенту. Тим самим дається зрозуміти всьому світу і ЄС, що ми не виконуємо міжнародних зобов’язань».
За словами Волена Сідерова, лідера «Атаки», одна з причин, з яких був продовжений мораторій, полягає в тому, що сільськогосподарські угіддя в Болгарії коштують в 10 разів дешевше, ніж в інших країнах. У Болгарії 3,7 млн ​​га орних земель загальною вартістю 16 млрд левів (близько 8 млрд євро). Політик називає їх «останнім активом, не розпроданим за безцінь».
Як заявила Цвєта Караянчева, депутат від партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії», продаж землі іноземцям повинен знаходитися в забороні якомога довше. За її словами, Болгарія – далеко не єдина країна, в якій існують подібні обмеження. Так, в Іспанії зарубіжним інвесторам може належати не більше 15% угідь. А в Білорусі, Китаї та Естонії накладено повну заборону на купівлю землі іноземцями.
Антон Кутєв, представник лівого руху, виступає за те, щоб навіть після закінчення терміну мораторію право на покупку болгарської землі мали тільки громадяни країн, що входять до ЄС. Однак, за його словами, в законі є лазівка, оскільки сільськогосподарські угіддя навіть зараз може придбати будь-хто, зареєструвавши у країні юридичну особу.