У Румунії підготовлений законопроект про вільний продаж сільськогосподарських земель іноземцям. Згідно з текстом, лібералізація ринку землі відбудеться, згідно з зобов’язаннями Бухареста перед Євросоюзом, з 1 січня 2014 року.
За проектом, єдиними вимогами до іноземних економічним агентам буде збереження призначення землі під аграрні цілі і володіння досвідом роботи у сфері сільського господарства. Також запроваджується правило про перевагу румунських громадян під час купівлі землі.
Раніше Брюссель змусив румунський уряд не тільки відмовитися від відстрочки лібералізації, а й чинив опір обмеженню площі земельних ділянок для іноземців 100 гектарами для фізичних осіб.
Як заявили в Міністерстві сільського господарства країни, переважне право румун на придбання землі стало єдиним обмеженням, якого вдалося домогтися у Євросоюзу. Механізм продажу землі діятиме, за їх словами, таким чином: наділ виставляють на продаж на 30 діб для придбання громадянами країни, і якщо заявок не надійде, то він буде проданий будь-якому іноземцю в постійне володіння.