Важливим завданням для землевпорядників є консолідація земель сільгосппризначення, створення польових земельних масивів, зручних для обробітку. Необхідно виключити багатоконтурність, черезсмужжя, вкраплення. Про це сказав заступник голови Держземагентства Микола Калюжний.
Також в рамках вдосконалення системи управління земельними ресурсами передбачається до 1 січня 2015 р. провести комплекс робіт з розмежування земель державної та комунальної власності та інвентаризації земель сільгосппризначення. Крім цього, в планах Держземагентства Україна – забезпечення оновлення нормативної грошової оцінки земель. «Зараз Кабмін своєю постановою збільшив коефіцієнт розрахунку нормативної грошової оцінки земель товарного виробництва в 1,7 рази. Якщо на сьогодні 1 га ріллі в середньому коштує 11,8 тис. грн., то з наступного року ціна зросте до 22 тис. грн. Відповідно вдвічі виросте і орендна плата за використання земельних паїв – в середньому зросте до 700 грн./га », – наголосив М. Калюжний.
Він також підкреслив, що керівники сільгосппідприємств, фермери, що мають в обробці понад 100 га ріллі, повинні до 1 січня 2012 р. розробити проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь
«Кожен з голів сільськогосподарських підприємств та фермерів сподіваються, що Верховна Рада в черговий раз відкладе введення штрафних санкцій за невиконання цієї норми закону ще на рік. Цього не буде. Вже підготовлено законопроект «Про державну підтримку збереження та відновлення родючості ґрунтів». Також працюватиме виїзна сертифікована лабораторія, яка буде стежити за охороною земель», – зазначив заступник голови Держземагентства України.
(За матеріалами газети "Реклама на село")