Засідання колегії відбулося під головуванням керівництва обласної землевпорядної служби, інституту землеустрою, обласного центру державного земельного кадастру.
В роботі засідання взяли керівники структурних підрозділів Головного управління Держземагентства у Миколаївській області та управлінь і відділів Держземагентства у районах і містах Миколаївщини.
Робота представницького органу розпочалася з обговорення і затвердження організаційних питань, зокрема, щодо порядку роботи колегії у ІІ півріччі.
Перший заступник начальника Головного управління Держземагентства у Миколаївській області В. В. Лепеха проінформував присутніх про підсумки роботи територіальних органів земельних ресурсів за І півріччя. Він детально зупинився на ряді проблем реформування земельних відносин.
Так, з початку року зазнала змін процедура реєстрації земельних ділянок. Наразі вона знаходиться у компетенції органів юстиції. Співробітництво між обома державними установами в цьому аспекті ведеться. Однак координація міжвідомчих зусиль має значний потенціал до удосконалення. Тож Віталій Васильович закликав територіальні органи Держземагентства до активізації спільних заходів, в тому числі й звірок зареєстрованих земельних ділянок. “Адже у випадку виявлення будь-яких неточностей щодо своєї землі, людина обов’язково звернеться до суду. І тоді, як не крути, органи земельних ресурсів все одно залучатимуться до розгляду судових справ в якості третьої сторони”, – підсумував посадовець.
Звернув він увагу і на наявну на даний час заборгованість низки районів перед державним підприємством “Миколаївський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою” за виконані роботи по нормативно-грошовій оцінці землі. Втім, як розповіли керівники відділів Держземагентства у Вознесенському, Врадіївському та Новоодеському районах, гроші за роботи сплачено, однак “зависли” у казначействі.
Начальник управління державного земельного кадастру Головного управління Держземагентства у Миколаївській області О. Г. Максименко зупинилася на проблемах уточнення індексних кадастрових карт (ІКК). Цей інформаційний продукт виготовлявся з 2007 по 2011 роки.
У серпні 2011 року відбулася звірка меж населених пунктів по ІКК. Наприкінці цього ж року вони були прийняті в роботу. У квітні 2013 року проведено звірку кадастрових карт у Миколаївському та Березанському районах.
До 08.07.2013 тривало уточнення карт Миколаївщини, що межують з кадастровими картами суміжних областей, а відтак потребують узгодження з відповідними земельними органами сусідніх регіонів. Цей процес нелегкий, тим більше, що одним з моментів є уточнення карт по с. Коблеве Березанського району та їх узгодження з Одеською областю.
Учасники засідання обговорили питання встановлення меж населених пунктів, що має попередити самозахоплення містами прилеглих земель навколишніх сільських рад. Це має місце, зокрема, у Вознесенську.
В. В. Лепеха проінформував присутніх про інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення. За його словами, обрано кілька пілотних районів, зокрема, Березнегуватський, Снігурівський, Новоодеський, Баштанський. В них роботи з інвентаризації мають бути завершені до 01.10.2013. До 18 серпня має відбутися тендер з проведення цих робіт. По завершенню
На всю Україну на ці цілі виділено 212 млн. грн. В регіони, що потребують проведення інвентаризації, передбачалося направити по 10% коштів. Однак завдяки клопотанню керівника Головного управління Держземагентства у Миколаївській області, для нашого регіону цей показник збільшено.
Наприкінці засідання виступив керівник обласної спілки землевпорядників М. С. Панкратов. Він повідомив про своє рішення піти з займаної посади за станом здоров’я, а також вивести зі керівного складу 2 осіб. Натомість він запропонував увести до складу правління 3 осіб, які, на його думку, оживлять роботу громадської організації, зможуть привнести свіжий погляд на діяльність спілки, що налічує близько 400 членів.
На завершення засідання перший заступник начальника Головного управління Держземагентства у Миколаївській області В. В. Лепеха наголосив на необхідності координації зусиль всіх землевпорядників Миколаївщини, подякував керівникам територіальних підрозділів Держземагентства, що показали найкращі результати діяльності, закликав до наслідування й перебирання практичного досвіду вирішення поточних проблем.