На минулому тижні у приміщенні райдержадміністрації відбувся семінар-нарада з головами сільських та селищної рад, керівниками господарств району, фермерами, в якому взяли участь голова районної ради С. М. Григор’єв, перший заступник голови райдержадміністрації Т. І. Ілларіонова, заступник голови райдержадміністрації В. В. Ткаченко.
…Зацікавлено присутні прослухали доповідь шодо реформування ринку землі, з якою виступила заступник начальника відділу Держкомзему у Миколаївському районі В. О. Шоломон. Вона нагадала, що на сьогоднішній день в Україні тимчасово встановлений мораторій (заборона на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення шляхом їх продажу), який обмежує конституційні права власників земельних ділянок, що закріплені частиною першою статгі 90 Земельного кодексу України від 25.10.2001. Вікторія Олександрівна зауважила, що через подовження мораторію неможливо поліпшити технологічні умови використання сільськогосподарських земель внаслідок нераціональних розмірів землеволодінь, черезсмужжя, вкраплення дрібних ділянок інших власників у масиви земель господарств тощо. Крім того, більша частина земель сільськогосподарського призначення сконцентрована у власності найменш економічно активної частини сільського населення (пенсіонерів та осіб передпенсійного віку), що немає належних професійних знань, фінансових та фізичних можливостей займатися хліборобською роботою. Також знижується інвестиційна привабливість аграрного сектора української економіки, пов’язана з підвищенням ризику вкладень внаслідок неможливості іпотечного кредитування під заставу земельних ділянок. Разом з тим, В. О. Шоломон зазначила, що при прийнятті закону слід врахувати, що скуповування значних площ сільськогосподарського призначення фінансово-промисловими групами призведе до «збезземелення» селян. Але цього можна уникнути завдяки встановленню обмежень щодо максимальної граничної площі земельних ділянок, що можуть перебувати у приватній власності однієї особи, нагляду за ринком земель з боку Антимонопольного комітету України та ін. Також, слід звернути увагу і на те, що відчуження селянами земельних ділянок сільськогосподарського призначення може здійснюватися за ціною нижчою за економічно обґрунтовану. І цього можна уникнути завдяки впровадженню передбаченої Законом України «Про ринок земель» експертної грошової оцінки. Вірогідно виникнення також такого явища як спекуляція земельними ділянками. Цей ризик може бути мінімізований завдяки внесенню відповідних змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито».
Бурхливе обговорення серед присутніх викликала інформація, що відповідно до статті 22 переважне право на придбання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, що перебуває у власності громадян та юридичних осіб, або прав на неї, матиме державна спеціалізована установа, у разі відмови якої від купівлі таке право переходить до сільської, селищної, міської рад за місцем розташування земельної ділянки, а потім до користувача цією земельною ділянкою.
К. ПАВЛЕНКО

(Газета "Маяк", 23.04.2011 р.)