QR-код Інтернет-сайту веб-порталу Головного управління Держкомзему у Миколаївській областіПредставники коаліції ОСББ Вознесенська представляли розроблений ними Тимчасовий порядок передачі (надання) земельних ділянок у користування або власність ОСББ, житлових або житлово-будівельних кооперативів. Вони поділилися своїм баченням, підходами до вирішення однієї з найгостріших проблем, з якими стикаються об’єднання.
Невизначеністю законодавчої бази на загальнодержавному рівні пояснили необхідність введення Тимчасового порядку у громадських організаціях. Під час проведення капітального ремонту або реконструкції житлових будинків необхідність виготовлення проектів відведення для оформлення прибудинкової території у власність або в оренду зупиняла багато ОСББ. Ця процедура не з дешевих, та й часу займає чимало. Громадські активісти поставили за мету домогтися того, щоб об’єднання обмежувалися виготовленням технічної документації. Це вдвічі дешевше і менш витратне у часі. Зрештою цей Тимчасовий порядок прийнято на сесії Вознесенської міської ради.
Коаліції об’єднань довелося йти на компроміс. Ті ОСББ, яким вдасться відшукати підтверджувальні архівні документи про відведення земельних ділянок та визначенні їх меж в натурі (при будівництві будівлі), обмежаться виготовленням технічної документації. Іншим все ж таки доведеться виготовляти проекти.
У ході обміну думками в Миколаєві прозвучали і цілком резонні зауваження на адресу ініціативи вознесенців. Зокрема, фахівці звертали увагу на те, що відведення землі під будівництво будинку і реальні, нині діючі кордони прибудинкової території можуть істотно відрізнятися. Адже часу з моменту будівництва пройшло чимало, поруч могли з’явитися інші будинки. Однак погоджувалися з тим, що чинна процедура відводу землі, яка практично не діє, потребує суттєвого доопрацювання.
Ініціатива вознесенських активістів стала першим кроком на шляху до розробки простого, зрозумілого і доступного механізму відведення землі. Зупинятися на досягнутому коаліція ОСББ Вознесенська не має наміру. Наразі планується продовжити роботу в цьому напрямку.QR-код інформаційної картки Головного управління Держкомзему у Миколаївській області