Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2002 року № 449 "Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою", затверджені нові форми державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою.
Пунктом 2 вказаної Постанови встановлено, що раніше видані державні акти на право приватної власності на землю, державні акти на право власності на землю, державні акти на право власності на земельну ділянку та державні акти на право постійного користування землею залишаються чинними і підлягають заміні у разі добровільного звернення громадян або юридичних осіб.
Землевласники (землекористувачі) за власним бажанням мають право замінити наявний державний акт на право приватної власності на землю, державний акт на право власності на землю, державний акт на право власності на земельну ділянку (державний акт на право постійного користування землею) на державний акт на право власності на земельну ділянку (на право постійного користування земельною ділянкою), форми яких затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2002 року № 449 "Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою".
Для отримання нового державного акта землевласнику (землекористувачу) необхідно написати заяву (клопотання) до управління Держкомзему у місті Первомайську.
До заяви (клопотання) додаються:

  • копія старого державного акта, копія акта приймання-передавання межових знаків на зберігання;
  • копія акта перенесення в натуру (на місцевість) меж охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель за їх наявності;
  • копія документа, на підставі якого набуто право на землю.

Крім того, необхідно зазначити, що в разі відсутності у землевласника (землекористувача) копій акта приймання-передавання межових знаків на зберігання, копії акта перенесення в натуру (на місцевість) меж охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель (за наявності таких зон) та відсутності таких документів у територіальних органах Держкомзему, землевласнику (землекористувачу) для отримання державного акта необхідно замовити виготовлення нової документації із землеустрою у відповідній землевпорядній організації, яка має ліцензію.
Виготовлення технічної документації із землеустрою передбачає проведення комплексу топографо-геодезичних робіт із прив’язкою меж земельної ділянки до єдиної державної геодезичної мережі, а також занесення відомостей до бази даних автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру.
Ці роботи вимагають відповідних затрат. Виконання зазначених робіт здійснюється за кошти громадянина на підставі укладеного договору, де визначені терміни виконання та вартість робіт.
Також слід зазначити, що після розроблення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку відповідно до Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого Наказом Держкомзему України від 02.07.2003 р. № 174 вказана документація повинна пройти процедуру приймання "обмінного файлу" у відповідному підрозділі державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" (у нашому випадку це Миколаївська регіональна філія цього підприємства).
Управління Держкомзему у місті Первомайську

(Газета "ТВ Всесвіт", 18.11.2010 р.)