Для посилення захисту права власності селян на землю, створення сприятливих умов господарювання на ній, формування сталого землекористування, удосконалення системи оцінки землі та платності землекористування відповідно до Указу Президента України №725 від 19 серпня 2008 р. "Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)", збільшено розмір орендної плати за використання земельних ділянок (паїв) з 1,5 до 3 відсотків. Голова облдержадміністрації зобов’язав голів райдержадміністрацій забезпечити внесення змін до договорів оренди земельних ділянок, часток (паїв), а саме збільшення розмірів орендної плати до 3 відсотків від вартості земельної ділянки, частки (паю). Управління і відділи Держкомзему проводять моніторинг виконання даного розпорядження.
Відділ Держкомзему в Первомайському районі інформує, що станом на 19 липня 2010 року суб’єктами господарювання – орендарями земельних ділянок укладено 11 845 договорів оренди та додаткових угод до договорів оренди щодо збільшення розміру орендної ставки не менше 3% вартості земельної ділянки (паю). Це складає 99,5% від загальної кількості укладених договорів оренди, з них зареєстровано 7067, що становить 59,38% від 11 902 укладених договорів оренди.
Начальник головного управління Держкомзему у Миколаївській області Володимир Петрович Янчук провів у Первомайську з головами і землевпорядниками селищної і сільських рад та суб’єктами господарювання – орендарями земельних ділянок семінар-нараду, під час якої у черговий раз порушувалося питання щодо виконання Указу Президента України №725 "Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)".
Протягом 2008-2010 років головою Первомайської райдержадміністрації та його заступниками регулярно проводилися наради з керівниками сільськогосподарських підприємств щодо укладання додаткових угод до договорів оренди для збільшення розміру орендної ставки не менше трьох відсотків вартості земельної ділянки (паю). У "Прибузькому віснику" від 30 вересня 2008 року було опубліковано роз’яснення щодо виконання цього указу.
Крім того, відділ Держкомзему направив до сільських рад проекти додаткових угод до договорів оренди щодо збільшення розміру орендної ставки не менше трьох відсотків вартості земельної ділянки (паю) для подальшого їх укладання.
Характеризуючи проведену у сільських радах роботу, слід зауважити: найгірші показники щодо укладання додаткових угод по раніше укладених договорах оренди земельних ділянок (паїв) спостерігаються у кількох господарствах. Серед них: ТОВ "Агрофірма Корнацьких" (Кумарівська, Кам’янобалківська, Кінецьпільська сільські ради); ФГ "Віват V" (Тарасівська); ФГ "Король" (Кам’яномостівська); ПСП "Полтавка" (Полтавська); ФГ "Оазис" (Романобалківська); ПСП "Кумари" (Кумарівська); АТВТ "Первомайський Агрохім" (Тарасівська, Грушівська сільські ради).
У даний час відділ Держкомзему продовжує здійснювати організаційні заходи щодо завершення коригування договорів оренди земельних ділянок (паїв) з метою збільшення орендної плати до 3% нормативної грошової оцінки земельної ділянки (паю).

В. Шарандак
начальник відділ Держкомзему в Первомайському районі

(Газета "Прибузький вісник", 03.08.2010 р.)