Зміст гумусу миколаївських земель наразі становить 3,21%. Понад століття тому, за даними видатного вченого В. Докучаєва, цей показник дорівнював 4,5%. Через виробничу діяльність рілля області втрачає основу родючості.
Частково це пов’язано із захопленням посівами соняшнику. Це пояснюється структурними змінами під час реформування агропромислового комплексу. У 1990 році на одній і тій самій площі працювало 453 сільгосппідприємств. Зараз це число становить понад 4,5 тис. підприємств і фермерських господарств та півмільйона одноосібних господарств.
Також монокультура соняшника зумовлена високою рентабельністю і мінімальними стартовими видатками на виробництво. Так, витрати на виробництво зернових становлять 58% від ціни реалізації, а соняшника — лише 33%.
Наразі в області вживаються заходи до зменшення площі посівів соняшника. Так, вперше зменшено посів соняшника на площі 174 тис. га. Також на 60 тис. га збільшені площі посівів озимих культур. Це зроблено для збереження родючості ґрунтів. Адже гранична сівозміна соняшника має становити не більше 20%.