QR-код Інтернет-сайту веб-порталу Головного управління Держкомзему у Миколаївській областіВідповідно до ч. 2 ст. 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою, або свідоцтвом про право на спадщину.
Державний акт на право власності на земельну ділянку, що відчужується, долучається до документа, на підставі якого відбувся перехід права власності на земельну ділянку, в кожному такому випадку відчуження земельної ділянки. На державному акті про право власності на земельну ділянку нотаріус, який посвідчує (видає) документ, та орган, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень, роблять відмітку про перехід права власності на земельну ділянку із зазначенням документа, на підставі якого відбувся такий перехід. Порядок здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2009 № 439. Пунктом 3 цього Порядку передбачено, що нотаріус здійснює проставлення відповідної відмітки за наявності витягу з Поземельної книги.
Згідно з Порядком ведення Поземельної книги, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 09.09.2009 № 1021, витяг з Поземельної книги надається територіальним органом Держземагентства за місцем розташування земельної ділянки у разі наявності в автоматизованій системі державного земельного кадастру даних про відповідну земельну ділянку. .
Право на отримання витягу з Поземельної книги мають власник (користувач) земельної ділянки, суб’єкти права земельного сервітуту, емфітевзису і суперфіцію, їх спадкоємці, правонаступники або уповноважені ними особи. Надання витягу з Поземельної книги здійснюється на платних засадах. Для отримання витягу вищезазначена особа має надати до територіального органа Держземагенства відповідну заяву, у якій необхідно зазначити кадастровий номер земельної ділянки та (або) відомості про власника (користувача) земельної ділянки, а також копію документа про сплату послуг за надання витягу. Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2011 № 835 встановлено плату за надання витягу з Поземельної книги у розмірі 71 грн. Для отримання витягу фізична особа разом із заявою повинна пред’явити документ, що посвідчує її особу, а в разі подання заяви представником фізичної чи юридичної особи – документ, що підтверджує повноваження діяти від імені таких осіб. При цьому особа, що представляє особу-нерезидента, повинна пред’явити документи, що легалізовані в порядку, встановленому законодавством України.
Витяг є дійсним протягом трьох місяців з моменту його видачі, крім витягу для оформлення права на спадщину, що видається спадкоємцям за письмовим запитом нотаріуса і є дійсним протягом року з моменту його видачі.
Територіальний орган Держземагентства протягом десяти днів після реєстрації заяви аналізує її і надає заявникові у письмовій формі витяг або відмову в його наданні. Відмова у наданні витягу надається у разі, коли заявник не має права на отримання відомостей з Поземельної книги, зазначених у його заяві, або ним було порушено вимоги Порядку ведення Поземельної книги чи відповідні відомості відсутні у Поземельній книзі.
У разі коли особі відмовлено у наданні витягу, кошти, сплачені за його надання, поверненню не підлягають.
Управління Держкомзему у місті Миколаїв

QR-код інформаційної картки Головного управління Держкомзему у Миколаївській області