Згідно зі ст. 287 Податкового кодексу України власники землі та землекористувачі сплачують за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, як юридичні так і фізичні особи.
Законодавством для фізичних осіб передбачено низку пільг щодо сплати земельного податку. Зокрема, згідно з п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей до 18 років; пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Для зазначених осіб надаються пільги на одну земельну ділянку кожного виду в межах норм, встановлених Земельним кодексом для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більше 2 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – 0,10 гектара, для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара, для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара, для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара.
Зауважимо, що громадяни, які мають підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, повинні подати до органів податкової служби документи, що засвідчують право на пільгу.
Фізичним особам земельний податок нараховує податковий орган і видає платникам до 1 липня податкове повідомлення про його сплату, яку потрібно здійснити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, тобто до 29 серпня поточного року.
Так, у січні – липні поточного року в Миколаївській області найбільший приріст надходжень до аналогічного періоду минулого року забезпечено по платі за землю – на 28 млн. грн. або на 25 відсотків.

Прес-служба ДПС в Миколаївській області