Відповідно до вимог частин 1-3 статті 25 Цивільного кодексу України здатність мати цивільні права та обов’язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи.
Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження.
У випадках, встановлених законом, охороняються інтереси зачатої, але ще не народженої дитини.
У випадках, встановлених законом, здатність мати окремі цивільні права та обов’язки може пов’язуватися з досягненням фізичною особою відповідного віку.
Вимогами частини 1 статті 26 Цивільного кодексу України передбачено, що усі фізичні особи є рівними у здатності мати цивільні права та обов’язки.
Згідно з вимогами частини 2 статті 2 Земельного кодексу України суб’єктами земельних відносин є громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування та органи державної влади.
Пунктом «б» частини 1 статті 81 Земельного кодексу України визначено, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.
Відповідно до вимог абзацу 1 частини 1 статті 116 цього ж Кодексу громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.
Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами визначено статтею 118 Земельного кодексу України.
Частиною 1 статті 5 Закону України «Про особисте селянське господарство» передбачено, що для ведення особистого селянського господарства використовують земельні ділянки розміром не більше 2,0 гектара, передані фізичним особам у власність або оренду в порядку, встановленому законом.
Таким чином, Земельним кодексом України та Законом України «Про особисте селянське господарство» не встановлено обмежень щодо віку особи, яка має право набувати безоплатно у власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства із земель державної та комунальної власності.
Проте, умовою для набуття безоплатно у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства із земель державної та комунальної власності є наявність у особи громадянства України.
Порядок, підстави набуття громадянства України та перелік документів, що підтверджують громадянство України визначено Законом України «Про громадянство України».
Таким чином, будь-яка відмова органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування у наданні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності громадянину України у зв’язку із недосягненням останнім повноліття (18-річного віку) є законодавчо необґрунтованою.
При цьому слід відзначити, що згідно з вимогами статті 34 Цивільного кодексу України повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).
Тобто, здійснювати розпорядження земельною ділянкою фізична особа має право при досягненні нею повноліття.