QR-код Інтернет-сайту веб-порталу Головного управління Держкомзему у Миколаївській області1 листопада у Миколаївському прес-клубі реформ відбулася прес-конференція “Можливості якісного агрострахування і реальна потреба в ньому”. Окрім страхувальників та можновладців взяли участь сільгосптоваровиробники та аграрії області.
Фахівці зауважили: “В Україні зосереджено до 40 відсотків світових чорноземів. Однак застраховано лише від 3 до 5 відсотків ріллі. Хоч окремі регіони, зокрема, і Миколаївщина, є зонами ризикованого землеробства. В Канаді ж застраховано до 80 відсотків угідь. А в Іспанії по деяких культурах цей показник становить 95-100 відсотків”.
Аби досягти показника хоча б 30-40 відсотків, Україні знадобиться не одне десятиріччя, вважають експерти. Перші кроки вже зроблені: нові види страхування українським аграріям запропонував проект “Розвиток агрострахування в Україні”.
Він розроблений Міжнародною фінансовою корпорацією на досвіді Канади та США. В ньому враховані рекомендації Мінагрополітики України. Мета проекту — максимальне задоволення потреб сільгосптоваровиробників і страхових компаній. Страхові ризики включають такі чинники ерозії ґрунтів, як суховії, пилові бурі та зливи. Такі стихійні лиха зовсім не рідкість для нашого регіону.
В цілому ж в області послуги з агрострахування надають 5 компаній. В Україні їх діє півтора десятки. Наразі укладено 87 договорів, якими застраховано 13 тис. га ріллі.
Учасники зустрічі зазначили, що агрострахування є ефективним. Але лише тоді, коли об’єднає всіх учасників процесу. А це і сільгоспвиробник, і страхувальник, і держава. Адже зарубіжна практика показує — значно дешевше підтримати проекти агрострахування, ніж компенсувати втрати сільгоспвиробників. А вони часто достатньо великі.QR-код інформаційної картки Головного управління Держкомзему у Миколаївській області