З 1 січня 2013 року набрав чинності Закон України “Про Державний земельний кадастр”, норми якого привнесли ряд історичних нововведень у земельні відносини. Національна кадастрова система функціонує у штатному режимі. Відтепер реєстрація землі та прав власності на неї розділена між двома відомствами.
Завдяки автоматизованій Національній кадастровій системі державна реєстрація земельних ділянок відбувається в кілька разів швидше, що практично зводить нанівець черги в органах земельних ресурсів, затягування з розглядом документів та інші незручності, з якими раніше зіштовхувалися громадяни при реєстрації землі. Крім того, запровадження сучасної, повністю високотехнологічної системи суттєво зменшить зловживання у земельній сфері, зведе до мінімуму прояви корупції та земельних махінацій. Система повністю автоматизована, кожна дія реєструється і відстежується. В такий спосіб уникаємо накладок – відразу при реєстрації система перевіряє, чи правильно лягає ділянка на карту.
Станом на 27.02.2013 фахівці земельного відомства передали до реєстру речових прав інформацію про 86 888 зареєстрованих земельних ділянок. У свою чергу від реєстратора речових прав надійшла інформація про зареєстровані права на 1 867 земельних ділянок. Усього від державних реєстраторів надійшло 3 558 запитів. На сьогодні відповідь надано на 2 994 запити, в обробці – 564 документи. За офіційними висновками експертів Світового банку, які перевіряли хід виконання заходів в рамках спільного Проекту Уряду України і Банку з розбудови земельного кадастру у нашій державі, Національна кадастрова система успішно діє і відповідає найкращій світовій практиці. Зокрема, керівники місії зазначають, що наполеглива робота Державного агентства земельних ресурсів України мала вирішальне значення для досягнення цілей проекту.