На сьогодні у Євразії лише в Туркменістані та Узбекистані немає автоматизованої кадастрової системи. Загалом така система діє у 108 країнах світу. Публічна кадастрова карта є у 52 державах.
На створення програми та закупівлю обладнання (центрального сервера, клієнтських комп’ютерів на робочих місцях державних реєстраторів у районних відділах земельних ресурсів) було спрямовано близько 32 млн дол. США. Фінансування відбувається коштом Проекту Світового банку “Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру”. Також уже облаштовані спеціальні канали зв’язку до усіх 592 регіональних офісів, поставлено технічне обладнання, впроваджено комплексну систему захисту інформації. Крім того, споруджено основний і резервний центри обробки інформації, обладнані сучасними технічними засобами високої потужності, та розроблено програмно-апаратний комплекс для організації ведення кадастру.
Крім того, 23,6 млн дол. США асигновано на картографування території України – суцільну аерофотозйомку понад 60,2 млн га, створення ортофотопланів та індексних кадастрових карт. Ці роботи “з нуля” виконуються в рамках Проекту Світового банку. На сьогодні виконано 100 відсотків аерознімальних робіт – аерофотознімками покрито всю територію України.
Натепер Держземагентство переводить усю документацію у цифровий та електронний вигляд. Окрім того, що заноситься та систематизується інформація з обмінних файлів, перетворюється в цифровий вигляд землевпорядна документація на паперових носіях. За оцінками міжнародних фахівців, роботи по створенню системи Державного земельного кадастру та його інфраструктури складають лише 10-20% від загального обсягу робіт. А основна маса – якраз і є збір та систематизація інформації.
Кадастр – це не просто реєстр земель. Це величезна високотехнологічна інформаційна система, аналогів якої не має на сьогодні жодне міністерство чи відомство в Україні.
Національна кадастрова система містить:
18 млн держактів (36 млн сторінок) – перетворено в електронний вигляд за 3 місяці;
ґрунтову карту України (перетворено в електронний вигляд 144 аркуші, близько 1000 об’єктів на кожному аркуші);
межі адміністративно-територіальних одиниць (перетворено в електронний вигляд 40 тис. об’єктів адміністративно-територіальних одиниць);
оглядову карту України з відображенням основних топографічних об’єктів (дорожня мережа, залізниці, гідрографія і ліси);
топографічну карту масштабу 1:10 000 (перетворено в електронний вигляд близько 110 тис. аркушів);
картограми агровиробничих груп ґрунтів (перетворено в електронний вигляд понад 20 тис. листів).
Надалі будуть додаватися й інші дані. Україна піде шляхом світової практики, коли на базі земельного кадастру будується національна система геопросторових даних.
Тобто на кадастр накладається інформація про надра, комунікації і мережі, будови, водні та лісові ресурси і т.п.
З 1 січня 2013 року реалізується 2-й етап наповнення даними Державного земельного кадастру: буде додано рельєф, переведено в електронний вигляд документи – підстави для видачі земельних ділянок.