– Перша й основна мета кадастрової карти – це прозорість інформації про землю, – наголосив начальник Головного управління Держземагентства у Миколаївській області С. В. Ніколаєв.
Сергій Володимирович наголосив, що фахівці здійснюють реєстрацію обмежень у використанні наділів та видають витяги з Державного земельного кадастру. Від початку року в цілому в області прийнято 8,6 тисячі заяв від громадян. З початку цього року кадастрові реєстратори зареєстрували 4660 земельних ділянок та надали 1385 витягів із Державного земельного кадастру.
Посадовець детально зупинився на процедурі реєстрації земельних наділів, розповів про роботу Національної кадастрової системи, зазначивши, що відтепер громадянам не потрібно звертатися до різних інстанцій. Всю належну інформацію передають державні реєстратори за допомогою захищених систем зв’язку: “Кожен бажаючий може отримати інформацію про власні наділи, незайняті землі, ситуацію з виділенням земель у своєму регіоні в цілому”.
На думку фахівців управління кадастру, це підтверджує той факт, що Національна кадастрова система успішно діє, значно спрощуючи процедуру реєстрації земельних ділянок. Це, у свою чергу, істотно заощаджує час власників земельних ділянок та землекористувачів, які звертаються до органів земельних ресурсів.
– Право власності на земельну ділянку як об’єкт нерухомості тепер реєструють органи Укрдержреєстру, – продовжила начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції у Миколаївській області О. А. Кириличенко. – Вони також видають власникам землі свідоцтва про право власності на земельну ділянку замість державних актів, які раніше видавали органи земельних ресурсів. До речі, всі правовстановлюючі документи на землю, видані до нового року, вважаються дійсними. Їх заміну здійснюватимуть поступово.
– На жаль, неможливо уникнути помилок, допущених при перенесенні інформації з паперових носіїв в електронний вигляд, – підсумував спілкування С. В. Ніколаєв. – Проте поступово всі вони будуть виправлені, а дані актуалізовані. Коли буде внесена стовідсоткова інформація про всі земельні ділянки паралельно з відомостями містобудівного кадастру, тоді будь-який громадянин України побачить можливість використання вільної земельної ділянки для конкретних цілей. Ця інформація стане також корисною органам місцевого самоврядування та виконавчої влади для планування розвитку територій, надходження плати за землю. До того ж відкритість кадастрової інформації забезпечує непорушність права власності на землю, прозорість в управлінні земельними ресурсами, сприяє покращенню інвестиційного клімату.