Воно охопило понад 8000 людей в усіх районах області. Результати опитування засвідчили — населення активно сприймає ідею залучення сільськогосподарських земель до економічного обігу.
Так, продовження мораторію на продаж сільгоспугідь підтримують лише 25% опитаних. Решта вважає — земля має стати товаром, хоч і з можливими обмеженнями щодо продажу. Зокрема, 14% бачать покупцем лише державу, ще 28% – і державу, і осіб, що проживають у місцевості, де продається земля, і мають намір її обробляти, ще 24% не бачать серед покупців іноземців.
Більшу одностайність опитані висловили на питання надання монопольного права Державному земельному банку на скуповування земельних ділянок сільськогосподарського призначення у громадян. Підтримали цю ініціативу лише 20%.
Певні вагання у суспільстві має підтримка надання монопольного права цій же установі на видачу іпотечних кредитів під заставу земель сільгосппризначення. “За” – 43,5%, “проти” – 56,5%.
Останнє питання — куди має надходити орендна плата за земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Майже три чверті людей висловилися на користь місцевих бюджетів. П’ята частина опитаних запропонувала, аби ці кошти частково йшли до місцевих бюджетів для розвитку сільських територій, частково — до державного бюджету для викупу земельних часток(паїв) у власників, які бажають їх продати. 6% голосів отримала пропозиція щодо надходження цих коштів до Державного земельного банку для зниження процентної ставки по кредитах для сільськогосподарських товаровиробників.
Вочевидь, результати опитування свідчать, що населення готове до впровадження ринку земель сільськогосподарського призначення. Однак основними гравцями на ньому люди вбачають вже традиційних: державу, місцеві органи та землевласників. Державний земельний банк, як нещодавно створений інститут, має значний потенціал до встановлення взаємин довіри, конструктивного співробітництва. Він зарекомендує себе серйозним суб’єктом сфери земельних відносин.