У ході засідання Ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Миколаївській області за участю представників Головного управління Держзем­агентства у Миколаївській області презентовано проект використання космічного моніторингу земель сільськогосподарського призначення в Кривоозерському районі.
Інформація від космічних систем дистанційного зондування землі є важливим елементом інформаційно-аналітичного забезпечення осіб, які приймають державні рішення. А наявність власної системи космічного моніторингу – одна з ознак розвинутої та сучасної держави.
На території Кривоозерського району Миколаївської області втілено проект, метою якого було забезпечення органів виконавчої влади повною інформацією для прийняття управлінських рішень в галузі сільського господарства.
Завдання проекту – створення картографічної основи обліку земель сільськогосподарського призначення, виявлення невідповідності фактів нецільового використання цих земель, контроль структури посівних площ, створення геопорталу для представлення інформації.
Були використані дані польових досліджень, статистичні дані, існуючі векторні картографічні основи, дані дистанційного зондування Землі, тобто, безпосередньо космознімки.
Проаналізовано структуру сільськогосподарських угідь району, структуру землекористування, інформацію земельної статистики, карти сільськогосподарського облаштування.
В процесі виконання проекту виявлено кілька видів порушень. Нецільове використання земель запасу, неоформлена їх обробка. Відсутні дороги, зазначені на картах – вони просто розорані. Також викрито випадки нецільового використання багаторічних насаджень, тобто садів. Виявлено ділянки, що числяться як сади, але на них ведеться сільгоспвиробництво. Контроль структури посівних площ показав явне заниження площі посівів соняшника та кукурудзи крупними сільгоспвиробниками району.
За розрахунками недоотриманої до бюджету району суми внаслідок неврахованих посівів, вона склала близько 4-х мільйонів гривень.
Серед переваг використання технологій космічного моніторингу – швидка оцінка стану земель сільськогосподарського призначення, одночасне оперативне спостереження за територією всього регіону, виключення людського фактору при зборі оперативної інформації, отримання інформації в інтегрованому вигляді та зручній формі.
Підсумовуючи результати роботи над проектом, фахівці зазначили, що застосування сучасних технологій дозволить скласти електронно-інформаційну систему обліку та на її базі моніторингу сільгоспземель, моніторингу сільгоспвиробництва, тим самим створивши умови для збільшення надходжень до місцевого бюджету.