Згідно з п. 16 розділу Х “Перехідних положень” Земельного кодексу України громадянам-власникам земельних часток (паїв) за їх бажанням виділяються в натурі (на місцевості) земельні ділянки з отриманням державного акта на право власності.
Держкомземом України листом від 01.04.08 №14-11-7/3208 надано наступні роз’яснення щодо порядку укладання договорів оренди не витребуваних земельних часток та продовження терміну їх дії.
Відповідно до ст. 13 Закону України “Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)”, нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі у разі, якщо відоме їх місцезнаходження.
Поряд із зазначеним, згідно із с. 19 Закону України “Про оренду землі” строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. При передачі в оренду сільськогосподарських угідь для ведення товарного сільськогосподарського виробництва строк дії договору оренди земельних ділянок визначається з урахуванням періоду ротації основної сівозміни згідно з з проектами землеустрою.
Беручи до уваги положення ст. 33 Закону України “Про оренду землі”, відповідно до якої після закінчення строку, на який було укладено договір оренди невитребуваних земельних часток (паїв), орендар, який належно виконував обов’язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору.

Відділ Держкомзему в Казанківському районі

(Газета "Голос Казанківщини", 07.04.2011 р.)