11 народних депутатів, 5 з яких миколаївці, зареєстрували у Верховній Раді України законопроект «Про внесення змін до низки законодавчих актів України щодо встановлення мінімального терміну оренди земельних ділянок сільгосппризначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація».
Ініціаторами законопроекту виступили члени міжфракційного об’єднання «Миколаївщина» Тарас Кремінь, Олександр Лівік, Ігор Бріченко, Андрій Вадатурський і Сергій Хлань.
Автори законопроекту вважають, що для ефективного сільськогосподарського виробництва на максимальній території землі сільгосппризначення, її раціонального використання і гармонійного розвитку доцільним є введення низки сприятливих умов за такою законодавчою ініціативою.
У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що серед найбільш витратних комплексів заходів меліорації є передбачений статтею 4 Закону України «Про меліорацію земель» комплекс заходів гідротехнічної меліорації, в рамках якого, зокрема, такий захід, як створення гідротехнічних споруд тощо.
У зв’язку з цим, землекористувачі – орендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які є ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація для організації сільськогосподарського виробництва, що потребують значних коштів. Дані кошти неможливо отримати без вкладення інвестицій, які, в свою чергу, неможливо притягнути без надійних механізмів захисту довгострокового характеру. Одним з важливих елементів даної захисту може стати встановлений на рівні законів подовжений мінімальний термін оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які є ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація.
Даний подовжений термін повинен охоплювати загальний мінімальний термін оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення – 7 років і додаткові 3 роки, необхідні для спорудження або відновлення та введення в експлуатацію об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем, що забезпечують гідротехнічну меліорацію відповідних земельних ділянок.
Зазначені аргументи, на думку народних депутатів, обумовлюють необхідність прийняття запропонованого законопроекту.