QR-код Інтернет-сайту веб-порталу Головного управління Держкомзему у Миколаївській областіВідповідно до п. 301.1 статті 301 Податкового кодексу України (далі Кодекс) платниками фіксованого сільськогосподарського податку з урахуванням обмежень, установлених п. 301.6 цієї статті, можуть бути сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%.
Згідно п. 14.1.235 п. 14.1 статті 14 Кодексу для цілей п. 2 розділу ХІV Кодексу, якою встановлено порядок справляння фіксованого сільськогосподарського податку, сільськогосподарський товаровиробник, – юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках, водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.
Статтею 302 Кодексу визначено, що об’єктом оподаткування фіксованого сільськогосподарського податку для сільськогосподарських товаровиробників є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.
З урахуванням викладеного, отримати статус платника фіксованого сільськогосподарського податку можуть юридичні особи:
– які займаються виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках, водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.
– мають у наявності об’єкт оподаткування, зокрема, площі сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ та багаторічних насаджень) та/або землі водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ);
– в яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%.

(За матеріалами “Земельної спілки України” у газеті "Реклама на село")QR-код інформаційної картки Головного управління Держкомзему у Миколаївській області