Фермери Україні останніми п’ятьма роками з кожного гектара оброблюваної землі віддають суспільству 800 грн. Таку заяву на XXII з’їзді Асоціації фермерів і приватних землевласників України (АФЗУ) зробив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко.
За його словами, «це втрати, які несуть фермери від неповернення ПДВ експортерам зерна, різних заборон експорту сільгосппродукції, від регулювання в «ручному режимі» цін на соціальні види продовольства. За рахунок цього ми маємо, порівняно з Європою, в 6 разів дешевший хліб, на 45% дешевше молоко, удвічі дешевші м’ясні вироби, в 2,5 рази – соняшникову олію. Для того щоб галузь не була соціальним донором, ми повинні перейняти досвід цивілізованих держав і ввести в Україну адресне продовольче субсидування малозабезпеченого населення».
На думку лідера УАК, не фермери повинні виконувати соціальну роль, а держава. «Якби фермери через своїх представників були присутні в органах законодавчої влади, такої б сваволі щодо їх інтересів держава не допускала» – підсумував Леонід Козаченко.

(За матеріалами газети "Реклама на село")