За сприяння прес-служб обох відомств – енергогенеруючого об’єкта та головного управління Держземагентства в Миколаївській області організована ознайомча екскурсія на АЕС. 8 учасників інформаційно-просвітницького заходу відвідали всі об’єкти Южно-Українського енергокомплексу — власне атомну станцію, Ташлицьку гідроакумулюючу електростанцію, Олександрівську гідроелектростанцію. Ці промислові об’єкти розташовані у мальовничих місцях Побужжя, серед перехоплюючих подих гранітних скель і каньйонів.
Фахівці відділу роботи з громадськістю та ЗМІ – керівник групи В. В. Тишкова та інженер О. І. Рудоман — докладно розповіли про АЕС. За словами Влади Володимирівни, три ядерні енергоблоки потужністю по 1000 Мвт кожен забезпечують електроенергією південь України — Миколаївську, Одеську, Херсонську області, частково Кіровоградську та Дніпропетровську. А Олександр Іванович підкреслив: “За місяць виробляється електроенергія, еквівалентна спалюванню 265 тис. тонн вугілля або понад 202 млн куб. м природного газу”. Такі дива творить сучасний ядерний джин, надійно закоркований бетонними кришками у чарівних лампах — энергоблоках.
Южно-Українська АЕС відкрила двері обласній землевпорядній службі
Та найбільше захоплення екскурсантів викликав повномасштабний тренажер — копія діючого блочного щита керування атомного енергоблоку, створений у приміщенні недобудованого четвертого реактору. Цікаву теоретичну інформацію отримано і в ході відвідування інформаційно-культурного центру “Імпульс”.
Не залишились гості АЕС і без сувенірів. Крім інформаційних буклетів, пам’яток і фотографій, вони зібрали урожай яблук з дерева біля АЕС. Дозіметр одного з учасників екскурсії підтвердив — споживання фруктів є безпечним, тож зворотня дорога до Миколаєва тривала під дружне хрумкання.