Якщо земельні ділянки (для будівництва та ведення особистого селянського господарства) зареєстровано під одним кадастровим номером?
Згідно з п. 3.5. листа Вищого спе­ціалізованого суду України з роз­гляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 №24-753/0/4-13 спори про визнання права влас­ності на земельну ділянку в поряд­ку спадкування, якщо в державно­му акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються суда­ми з урахуванням вимог закону та роз’яснень, викладених в пунктах 10, 11 Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спад­кування».
Питання спадкування земельної ділянки, на яку спадкодавцеві не належним чином виготовлені та видані правовстановлюючі доку­менти, вирішується в судовому по­рядку.
Одночасно необхідно врахувати, що відповідно до статті 1225 Ци­вільного кодексу України та пункту 10 Пленуму Верховного суду Украї­ни від 30.05.2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкуван­ня» право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадку­вання (із збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.
Після визнання права власності на спадкове нерухоме майно у су­довому порядку Ви як спадкоємець маєте замовити дві технічні доку­ментації на кожну земельну ділянку окремо та зареєструвати їх в Дер­жавному земельному кадастрі. Опла­ту таких робіт може здійснити вин­на сторона, якщо це буде вказано у судовому рішенні. Після чого спад­коємець має зареєструвати право власності на обидві земельні ділян­ки в Державному реєстрі прав від­повідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».