Як відомо, земельна реформа нині йде повним ходом. На державному рівні приймають різні закони, покликані привести у відповідність з реаліями часу земельні відносини. Як відомо із засобів масової інформації, земля сільгосппризначення товаром ще не стала. Однак, було прийнято інші важливі закони.
У чому ж полягає їх суть? Із цим запитанням наш кореспондент звернувся до начальника відділу Держкомзему у Новобузькому районі І. М. Воротинцевої й попросив коротко прокоментувати законодавчі норми.
– Інно Миколаївно, скажіть, будь ласка, чи передбачаються нововведення у сфері земельних відносин з початку року?
– Із першого січня 2012 року очікувалося набуття чинності двома законами України: “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” та “Про державний земельний кадастр”.
Однак, у зв’язку із прийняттям Верховною Радою України Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення реалізації прав на нерухоме майно та їх обтяжень при їх державній реєстрації”, основні положення цих законів набудуть чинності з 1 січня 2013 року.
Цим Законом, в першу чергу, передбачається відтермінування нового порядку набуття прав на земельну ділянку ще на один рік. Державна реєстрація права власності, права постійного користування земельними ділянками, договорів оренди землі буде здійснюватися, як і раніше, Державним комітетом із земельних ресурсів та відповідними відділами Держкомзему у районах.
– Як на державному рівні здійснюється контроль за використанням земель сільськогосподарського призначення?
– У сучасних умовах господарювання на землі великого значення набуває охорона земель. Тому Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України по збереженню родючості ґрунтів” від 4.06.2009 р., який набув чинності з 1 січня 2012 року, передбачено, що на період до 1 січня 2015 р. земельні ділки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільгоспвиробництва повинні використовуватись відповідно до розроблених і затверджених в установленому порядку проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель для тих власників та землекористувачів, які використовують земельні ділянки загальною площею понад 100 гектарів, а після 1 січня 2015 р. — для всіх власників і землекористувачів, які ведуть товарне виробництво.
Посилення державного контролю за використанням земель сільгосппризначення дозволить у майбутньому запровадити ефективні та науково обґрунтовані заходи ведення товарного сільгоспвиробництва.
Зараз у Верховній Раді України перебуває на розгляді законопроект, який передбачає відтермінування до 1 січня 2013 року запровадження обов’язкової розробки законопроектів, які забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь.
– Дякую за інтерв’ю.
Бесіду вів Андрій Момотенко

(Газета "Вперед", 24.01.2012 р.)