Засідання “круглого столу” на тему “Запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення — потужний імпульс для розвитку вітчизняної економіки та збереження українського села” відбулося в райдержадміністрації 30 вересня. Після вступного слова заступника голови районної адміністрації А. В. Дрозд, яка наголосила на необхідності обговорення земельної реформи, зокрема, проекту Закону України “Про ринок земель”. Про основні положення цього законопроекту розповіла присутнім начальник відділу Держкомзему у Веселинівському районі Л. А. Дмитренко. Зауваживши, що Верховною Радою планується прийняття цього закону до кінця листопада, доповідачка звернула увагу на три важливих особливості законопроекту. По-перше, власниками землі зможуть стати лише фізичні особи, які є громадянами України, фермерські господарства та держава. Іноземці не будуть допущені до купівлі землі. По-друге, в законопроекті чітко прописано, що в одних руках не може бути зосереджено більше 2 тис. га землі. В угодах, які перевищують 150 тис. грн., покупцю необхідно буде надати податкову декларацію про доходи, щоб держава могла побачити їх походження. Крім того, покупець повинен пройти в рамках економічної конкуренції антимонопольну перевірку на родинні та інші зв’язки зацікавлених осіб. Лише після цього йому буде дозволено чи не дозволено купувати земельні ділянки.
По третє, спекулювати землею стане невигідно. Створюватимуться такі умови, аби новому власникові просто невигідно було перепродавати землю протягом 5-10 років. Саме на такий термін операції з перепродажу землі обкладаються високим державним митом.
Із 1 січня 2012 року мораторій на продаж земель сільгосппризначення буде відмінено. Отож, не за горами той час, коли власник земельної ділянки отримає широкі права і вирішуватиме, які краще скористатися землею: здавати в оренду, продати, подарувати, передати в спадок, надати в заставу банкові для отримання кредиту, а чи самостійно на ній господарювати. Крім зазначених, Л. А. Дмитренко говорила й про ряд інших аспектів законопроекту, надавала роз’яснення, відповідала на запитання присутніх.
Під час обговорення питання виступаючі вносили свої пропозиції, ставили запитання, що стосуватися обмеження в гектарах щодо набуття права власності земельної ділянки, роботи з інвентаризації земель археологічної спадщини, оскільки вони є особливо цінними та не повинні перейти у чиюсь власність; мінімального відсотку сплати рентної плати; чіткого встановлення вартості земельної ділянки, створення земельного банку тощо.

(Газета “Зоря”, 08.10.2011 р.)