Чи може громадянин продати житловий будинок, який перебуває в його власності, не приватизуючи земельну ділянку?
Розпоряджатися власним майном є правом власника, яке гарантується Конституцією України. Однак угоди про перехід права власності, у тому числі на нерухоме майно, містять обов’язкові (істотні) умови, не зазначення яких може призвести до визнання таких угод недійсними.
Частиною шостою статті 120 Земельного кодексу України встановлено, що істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з набуттям права власності на ці об’єкти.
Тому власнику будинку необхідно звернутися в землевпорядну організацію, яка має ліцензію на виконання землевпорядних робіт, та замовити документацію із землеустрою щодо встановлення (первинне оформлення) або відновлення (при наявності державного акта старого зразка) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). На цьому етапі територіальним органом земельних ресурсів буде визначено кадастровий номер земельної ділянки, на якій розташований житловий будинок. Таким чином, нотаріус, маючи всі необхідні дані, посвідчить угоду про перехід права власності на житловий будинок.
М. Попова
заступник начальника відділу Держкомзему у Новоодеському районі

(Газета "Промінь", 25.11.2010 р.)