Реалії життя потребують змін, це стосується і законодавства України, особливо в цей реформаційний період. Певні перетворення відбуваються і у земельному законодавстві. Жителям нашого району буде не тільки цікаво, а й корисно почути інформацію, яку погодилась надати кореспонденту нашої газети начальник відділу Держземагентства у Казанківському районі Н. В. Найдьонова.
Кор.: які новації з’явилися у земельному законодавстві?
Н. В. Найдьонова: з першого січня змінились як повноваження органів влади з питань оперування землею, так і сам порядок цих операцій. Маю на увазі, перш за все, землі сільськогосподарського призначення. Функції щодо надання державних земель сільгосппризначення в оренду, постійне користування, у власність перейшли від райдержадміністрації до територіальних органів Держземагентства. З нинішнього року Держземагентство опікується державними землями сільськогосподарського призначення, що знаходяться за межами населених пунктів, райдержадміністрація виділяє окремі ділянки під будівництво об’єктів соціальної інфраструктури, а обласна державна адміністрація уповноважена вирішувати питання виділення землі під промислові об’єкти.
Кор.: а як справи з оперативністю процесу надання земель у користування?
Н. В. Найдьонова: на жаль, із внесенням змін до чинного законодавства, зокрема, перерозподілом повноважень, процес надання земель у користування загальмувався.
Кор.: комусь необхідно продовжувати договори оренди, комусь – отримувати землю, щоб вирощувати на ній сільськогосподарську продукцію…
Н. В. Найдьонова: так. раніше це вирішувалось на місцевому рівні (райдержадміністрацією), і людям не потрібно було їздити до обласного центру, аби отримати земельні ділянки сільськогосподарського призначення Але я маю надію, що найближчим часом це питання врегулюється і процес надання земель у користування буде зручнішим і не забиратиме так багато часу і не вимагатиме стільки клопоту, як зараз.
До речі, Казанківський район є одним із семи районів області, в якому за рахунок державних коштів вже розпочато роботи з інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності на площі близько 17167,44 га, що дасть можливість встановити точні межі земельних ділянок, їх розміри, правовий статус, виявити землі, які використовувались нераціонально або не за цільовим призначенням, встановити кількісні та якісні характеристики земель, необхідних для ведення земельного кадастру.
Кор.: чи відбулися зрушення в процедурі реєстрації речових прав на земельні ділянки?
Н. В. Найдьонова: відбулися важливі зміни і в цьому напрямку. До 2013 року реєстрацію речових прав на земельні ділянки здійснювали територіальні органи Держземагентства. Тобто, ми вели базу даних, присвоювали кадастрові номери і реєстрували договори оренди та державні акти. Наразі, у зв’язку зі змінами до Закону України «Про державний земельний кадастр», реєстрація речових прав на нерухоме майно (до якого належать і земельні ділянки) передана органам юстиції, при яких створена спеціальна реєстраційна служба. З першого січня вона реєструє права на землю, у т. ч. право оренди, що виникає за договором. За Держагентством залишилися функції щодо реєстрації земельної ділянки, присвоєння кадастрового номеру і наповнення бази Національної кадастрової системи.
Кор.: як позначились внесені законодавчі зміни на характері роботи відділу, адже завантаженість значно зросла?
Н. В. Найдьонова: беззаперечно, будь-яке нововведення вимагає часу для реалізації і, звичайно, додаткових зусиль. Адже за досить короткий термін нам потрібно освоїти нове програмне забезпечення, нову процедуру, вивчити чимало нових нормативних актів. Значно зросли вимоги до кадастрових реєстраторів. Але результати роботи, розпочатої у січні цього року за новими правилами, свідчать, що процес виконання функцій, покладених на відділ, проходить у нормальному робочому режимі.
У поточному році здійснено державну реєстрацію 871 земельної ділянки, видано 670 витягів з Державного земельного кадастру про земельні ділянки, 391 витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельних ділянок, 443 довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками і користувачами, 139 про правовий статус земельної ділянки.
Кор.: якою буде участь органів місцевого самоврядування в світлі останніх подій?
Н. В. Найдьонова: нам не обійтися без тісної співпраці з представниками місцевої влади, якщо ми не хочемо допустити використання земель без відповідного їх оформлення, сплати податків за її використання. Відділом спільно з селищною, сільськими радами проводиться інвентаризація земельних ділянок в розрізі кожного власника та землекористувача земельної ділянки.
Кор.: дякую за змістовну бесіду. Успіхів вам.

Любов ХАНДРИГА.