У вересні поточного року організовано та проведено перевірки стану дотримання вимог земельного законодавства органами Державної інспекції сільського господарства України і користувачами сільськогосподарських угідь з використання таких земель за цільовим призначенням, збереження родючості ґрунтів.
Встановлено, що понад 5,7 млн ​​га, що становить 14% сільськогосподарських угідь України, сільськогосподарських угідь використовується без проектів сівозмін. Обов’язкова розробка цих документів передбачена Земельним кодексом. Дані проекти забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь.
Всього виявлено понад 3,2 тис. фактів використання сільськогосподарських угідь без відповідних проектів, а найбільше – у Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Тернопільській областях.
На території Миколаївської області налічується 858,1 тис. га сільгоспугідь. З 1077 сільськогосподарських підприємств, що використовують земельні ділянки площею понад 100 га, наразі час тільки 34 господарства замовили проекти землеустрою щодо сівозмін. Вони знаходяться на стадії розробки.
У свою чергу, місцеві органи виконавчої влади та державного контролю, які не вживають заходів щодо розробки землекористувачами відповідних проектів сівозмін, допускають порушення закону при передачі земель сільськогосподарського призначення.
Зокрема, встановлено 115 незаконних рішень органів влади про надання у власність та оренду сільськогосподарських земель загальною площею 5,6 тис. га. Реагуючи на ситуацію, що склалася, прокурорами внесено 213 подань про усунення порушень закону. З них більше половини вже розглянуті: до відповідальності притягнуто 158 посадових осіб, скасовано 49 розпоряджень місцевих державних адміністрацій щодо земельних ділянок площею 3,8 тис. гектарів. До суду подано 122 позови про скасування 134 рішень про надання сільськогосподарських угідь площею 2,8 тис. га.