Право власності на землю – це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками (ст. 78 Земельного кодексу України) Права власності на земельну ділянку виникають з моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу України). Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом на право власності на земельну ділянку, договорами купівлі-продажу, дарування, міни, свідоцтвом про право на спадщину (ст. 126 Земельного кодексу України).
Власник земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд відповідно до її цільового призначення (ст. 373 Цивільного кодексу України). Власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, створювати закриті водойми, здійснювати перебудову, а також дозволяти будівництво на своїй ділянці іншим особам. Право власника на забудову здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням (ст. 375 Цивільного кодексу України).
Якщо житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно збудовані або будуються на земельній ділянці без належного дозволу чи належного затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил, таке будівництво вважається самочинним. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно, за певних обставин, може бути визнано за особою, яка здійснила самочинне будівництво, за рішенням суду (ст. 376 Цивільного кодексу України).
При відчуженні житлових будинків, іншого нерухомого майна, оформленні спадщини, нотаріус перевіряє правовстановлювальні документи на відчужувані об’єкти нерухомості, відповідність загальної площі, житлової площі, перелік будівель і споруд, які зазначені у документі на житлові будинки та інше нерухоме майно із характеристикою житлового будинку, переліком будівель і споруд, які зазначаються у витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно, що видаються органами бюро технічної інвентаризації.
Перед тим як приймаєте рішення про будівництво, обов’язково зверніться до міської’, сільської ради, інших відповідних органів за одержанням дозволів на будівництво та узаконьте своє право на будівництво та на земельну ділянку, якщо у Вас відсутній державний акт на право власності на земельну ділянку.

Т. ШУЛЬГА, приватний нотаріус Снігурівського районного нотаріального округу.

(Газета "Вісті Снігурівщини", 30.06.2011 р.)